Skip to main content
Reinvent the way we work and learn

334 education innovators and 4 partners made this happen!

Reinvent the way we work and learn

to Rotterdam, The Netherlands

Terugblik

Op 23 november kwamen ruim 300 onderwijsvernieuwers samen in de Maassilo, Rotterdam, om ons educatiesysteem eens goed onder de loep te nemen. De dag startte met bevlogen keynotes van Richard Gerver, Claire Boonstra en Yuri van Geest. Men nam de opgedane inspiratie vervolgens mee naar interactieve sessies in de middag, bestaande uit rondetafeldiscussies en workshops.

Tijdens het evenement werd duidelijk dat er niet alleen verandering nodig is, maar dat er ook heel veel betrokken mensen zijn met goede ideeën om die verandering vorm te geven. Het debat rondom onderwijs blijft vooralsnog te vaak steken in gesprekken. De starters en organisatoren van het evenement hadden dan ook voor ogen om iets neer te zetten dat zou aanzetten tot actie. Uit alle besproken ideeën van de dag is daarom het 'Manifest Aan De Maas' samengesteld, een praktisch handvat voor grootschalige verandering. 

Onderwijsvernieuwing is een proces; er is geen kant-en-klare oplossing voor 'het probleem'. Mensen moeten zich bekrachtigd voelen om te handelen. Een evenement als 'Reinvent the way we work and learn' draagt daar aan bij. Het is zaak om samen te blijven komen, te overleggen, evalueren en actie te ondernemen. 

Veel mensen hebben aangegeven dit evenement volgend jaar nog eens te herhalen om te kijken waar we dan staan. 

Maassilo, Rotterdam

Start this campaign in my city

Program

-

Aftrap dagvoorzitter

-

Opening door Hugo de Jonge, wethouder Rotterdam Onderwijs, Jeugd en Zorg

-

Spoken Word door Ivan Words

-

Het 'waartoe' van het onderwijs met Claire Boonstra

-

Q&A met Claire Boonstra

-

De noodzaak van nieuw onderwijs met Yuri van Geest

-

Q&A met Yuri van Geest

-

How to bring about change in education met Richard Gerver

-

Q&A met Richard Gerver

-

Lunch

-

Interactive sessies ronde 1: Reinventing Learning & Schools

-

Interactive sessies ronde 2: Reinventing Teaching & Work

-

Aflsuiting & samenvatting

-

Borrel

Starter Experience

Onderwijsvernieuwing is een belangrijk, maar ingewikkeld proces. Het is als met een schip met meerdere kapiteins (of een nationaal elftal met 17.000.000 bondscoaches): Wie heeft er nu allemaal wat te zeggen en hoe bepaal je nu uiteindelijk de juiste koers? Afgelopen woensdag waren we met ruim 250 mensen bij elkaar die allemaal op een of andere manier bij onderwijsvernieuwing betrokken zijn: leerkrachten, projectleiders, docenten, ambtenaren, ouders, directeuren, IB’ers, onderwijskundigen en vele andere perspectieven allemaal met elkaar aan tafel. En de overkoepelende vraag, ‘voor welke toekomst leiden we onze leerlingen en studenten op, en hoe doen we dat het beste?’, werkte daarbij gelukkig goed voor iedereen. De urgentie is groot, maar de bereidheid om samen te werken is nog groter. Ik denk dat we komende tijd veel gaan horen van de prachtige initiatieven die er zijn en die woensdag vertegenwoordigd waren. En ik hoop dat de verbindingen die woensdag gemaakt zijn daarbij gaan helpen. We bespreken graag volgend jaar met je of dat is gebeurd. En voor nu: nogmaals, en alvast, bedankt voor je betrokkenheid!
Started by

Started by Erik & Lex

Speakers

Creating Tomorrow's Schools Today
Richard gebruikt zijn ervaring als onderscheiden leraar, wereldwijd gerenommeerd schoolhoofd, universiteitsbestuurslid en onderwijsbeleidsadviseur om verbindingen tussen onderwijs, bedrijfsleven en cultuur te maken. Daarnaast is hij bekend van zijn boeken, waaronder ‘Creating Tomorrow’s Schools Today’.

Richard spreekt over de vaardigheden en attributen die onze kinderen nodig hebben om te overleven en bloeien in hun toekomst en hoe het schoolsysteem versimpeld kan worden om deze verandering tot stand te brengen.

Bezoek de site van Richard Gerver

Het waartoe van onderwijs
Claire Boonstra maakte haar publieke overstap vanuit het bedrijfsleven (Layar) naar het onderwijs tijdens TEDxAmsterdamED in 2012. In 2013 startte Claire Operation Education, gericht op het aansluiten, de empowerment en het zichtbaar maken van onderwijsinnovatie. Goed onderwijs is een voorwaarde voor vrede en duurzame ontwikkeling, maar leert ook om gezond en gelukkig te leven. Wat zijn de voorwaarden voor een duurzaam onderwijs, afgestemd op de vragen vanuit de samenleving en afgestemd op individueel talent? Claire neemt ons weer terug naar het ‘waartoe’ van het onderwijs.

Ga naar de Operation Education site

De noodzaak van nieuw onderwijs
Yuri is specialist op het gebied van Singularity, het samengaan van opkomende technologieën. De ontwikkelingen van deze technologieën leidt tot fundamentele veranderingen in de wereld. In 2014 heeft hij samen met Salim Ismail Exponential Organizations geschreven. In datzelfde jaar heeft hij in Amsterdam het eerste Dutch Singularity Summit georganiseerd. Het algehele thema waar hij over spreekt is innovatie en inspiratie.

Yuri ziet vanuit zijn werk voor Singularity University en Silicon Valley een sterke vraag voor verandering in het onderwijs door de exponentiële groei die deze tijdsgeest kenmerkt. Waar moeten we ons op voorbereiden en hoe kunnen we het onderwijs daarop aanpassen?

Klik hier voor Yuri's LinkedIn

Julika Marijn is de dagvoorzitter en moderator van het evenement.

Over Julika: "Ik raak geïnspireerd als ik een verhaal of een tekst tot leven mag brengen. Voor een zaal vol mensen, voor de camera of van achter de microfoon in een studio. Eigenlijk ben ik een 'stemgever'. En mijn instrument is verbonden aan mijn hart en ziel. Ik geef stem - sprekend of zingend - aan personages op het toneel. Ik geef stem aan verhalen als ik een luisterboek inlees of een reclamespotje inspreek. Als ik presenteer geef ik stem aan wat er op dat moment vertelt, geleerd of (mede)gedeeld moet worden. Als sprekerscoach begeleid ik anderen hún stem en verhaal te vinden. Met voice-dialogue coaching komt er helderheid door de verschillende innerlijke stemmen aan het woord te laten. En oude wijsheid komt tot leven als ik de Art of Living training doorgeef."
Ga naar de website van Julika Marijn

De Jonge is opgeleid tot Leraar Basisonderwijs. Daarnaast heeft hij het diploma Schoolleider Primair Onderwijs behaald. Van 1999 tot 2004 werkte hij in het basisonderwijs. In 2004 begon de politieke carrière van Hugo de Jonge als beleidsmedewerker Onderwijs bij de Tweede Kamerfractie van het CDA. Vanaf mei 2014 is de Jonge verantwoordelijk voor Onderwijs, Jeugd en Zorg. Vanuit zijn wethouderschap is De Jonge portefeuillehouder Jeugdzorg in het dagelijks bestuur van Stadsregio Rotterdam.

Lees meer over zijn biografie

News

Vanwege de positieve reacties op Reinvent the way we work and learn is er besloten om in 2017 nogmaals samen te komen om de stand van zaken en nieuwe stappen door te nemen. Er komt dus een vervolg!

Wil jij als eerste bericht krijgen wanneer de kaartverkoop open gaat? Schrijf je dan nu alvast in (vooringeschreven deelnemers krijgen tot 50% korting).


KLIK HIER OM JE IN TE SCHRIJVEN

De online inschrijvingen voor de roundtables zijn GESLOTEN. Ben je je vergeten aan te melden? Dan kun je morgen ter plekke nog aanschuiven bij een van de tafels waar nog plek is.

Tijden en de zaal waar je aanwezig moet zijn staan in het programmaboekje. Deze ontvang je bij aankomst. Wij hebben er zin in. Hopelijk jullie ook! 


Inschrijvingen roundtables zijn gesloten

Yuri van Geest is specialist op het gebied van Singularity, het samengaan van opkomende technologieën die voor fundamentele veranderingen in de wereld gaan zorgen. In 2014 schreef hij samen met Salim Ismail het boek ‘Exponential Organizations’, over het belang voor organisaties om mee te gaan in die technologische ontwikkelingen. Het onderwijs vormt daar volgens hem geen uitzondering op. Deze week kregen wij de kans om hem, ter voorbereiding van het evenement, te interviewen. 


Click hier om het interview te lezen
Yuri van Geest: ‘De enige hoop om het onderwijs te veranderen ligt aan de randen van de sector’

23 november: een dag vol met inspirerende sprekers, workshops, ronde tafels sessies en kennis in overvloed. Een waar onderwijsfeest! Elk goed feest verdient een afterparty, toch? Meetup010 is dit initiatief gestart om opeenvolgend aan 'Reinvent The Way we Work and Learn' een afterparty te organiseren. Het evenement is gratis en iedereen is welkom vanaf 19.30. De kans om al jouw ervaringen en inzichten te delen met iedereen op de afterparty. Het is zelfs mogelijk om op de zeepkist te staan en jouw verhaal te vertellen. Zien we je daar?


Meld je hier gratis aan voor de afterparty
Meetup010 organiseert een afterparty

Naast het interview met Richard Gerver (zie een eerder nieuwsitem in deze lijst) hebben we, in de aanloop naar 23 november, ook de kans gekregen om Claire Boonstra het een en ander te vragen. Het onderwerp: Waartoe dient het onderwijs? 


Klik hier om het interview te lezen
"Waartoe dient het onderwijs?" een interview met Claire Boonstra

Kies je Roundtables & Workshops
Het interactieve deel van het programma start om 13.00 uur en bestaat uit een aantal RoundTable sessies & Workshops. Via het online self-seating systeem van NetworkTables, kies je zelf een plaats aan een van de sessies. Let op, het is: first come, first serve! Je kunt tot uiterlijk 21 november 23:59uur online een keuze maken.


Klik hier om je in te schrijven

In de aanloop naar 23 november kregen we de kans op een interview met Richard Gerver. Die lieten we uiteraard niet lopen. 

"We have to move away from an education system that is predicated on control to one that is predicated around empowerment"


Lees het volledige interview Richard Gerver
Interview met Richard Gerver

Goed nieuws voor docenten. Reinvent the way we work and learn is officieel geaccrediteerd door registerleraar.nl. Je deelname aan het event draagt bij aan de verdere professionalisering van de sector en wordt als 6 RU geregistreerd.
 

---


Great news for all the teachers out there. Reinvent the way we work and learn has officially been accredited by registerleraar.nl. Your participation will contribute to the further professionalization of the sector and will account for 6 RU. In the media

Het Manifest Aan De Maas

Lees hier de uitkomsten van de dag, samengebundeld in een manifest

Livestream: Richard Gerver's keynote

Richards volledige keynote is opgenomen tijdens een livestream

Livestream: Claire Boonstra's keynote

Claires volledige keynote is opgenomen tijdens een livestream

Livestream: Yuri van Geest keyote

Yuri's volledige keynote is opgenomen tijdens een livestream

Seats2meet magazine over Reinvent

Informatie over het evenement met o.a. de interviews met Richard, Claire en Yuri.

ROMnieuws over Reinvent

Geschreven door Ineke Westbroek

Share your thoughts

Tell us what you thought of the event, who do you want to see next?